Od kilkunastu dni działa modelarnia w Aeroklubie Elbląskim. Zajęcia praktyczne rozpoczęły się od budowy z zestawu "Jaskółki M". Moi podopieczni dość dobrze sobie radzą ze składaniem modelu, jednak trzeba myśleć o następnym. Znalazłem w modelarni stare plany innej wersji "Jaskółki", tej z tytułu.
"Jaskółka - bis" luty 1959 konstruktor Edward Kurowski, opracowany w Centralnym Ośrodku Doświadczalnym Modelarstwa Lotniczego w Warszawie.... swoją drogą poważna nazwa
. Postanowiłem, że to będzie dzieciaków następny model. Szybka decyzja, zeskanowanie planów, cad i po kilku godzinach plany, odświeżone i zrobione na jednym arkuszu /dzięki Tomek za pomoc
/, gotowe. Będą go budowali od podstaw.
Zamieszczam te plany na forum, może komuś się przydadzą. Wydruk bez skalowania, format A0.
Rysunki są bardziej warsztatowe, wszystkie elementy osobno narysowane, tak aby maksymalnie ułatwić budowę. Model prosty, nie wymagający szczegółowego opisu, ale myślę, że pojawią się zdjęcia z kolejnych faz budowy z naszej modelarni.
Tak na marginesie chciałbym podzielić się z Wami pewną uwagą. Plany wykonawcze "Jaskółek" aktualnie budowanych są w dwóch arkuszach, są znaczniki do sklejenia, ale.... ale mają się nijak do siebie , nic nie pasuje. Miałem dość duże problemy aby je dokładnie skleić, wkurzające
. Znalezione plany "Jaskółek" z lat 60-tych, 70-tych i 80-tych są w jednym arkuszu
. Apel do firm produkujących tego typu zestawy: róbcie plany w jednym arkuszu, proszę.