Forum modelarskie RC , projektowanie CAD

forum.aerodesignworks.eu
Dzisiaj jest 31 paź 2025, o 00:01

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
Modelarz
Awatar użytkownika

Bardzo serdecznie dziękuję za tak miłe słowa!
Cóż, model wygrzebany gdzieś z odmętów historii naszego modelarstwa, chciałem pokazać, że oprócz zacnego Wicherka, Krasnala czy Akrobatka istnieje wiele polskich ciekawych konstrukcji, które warto odtworzyć. Na pewno nie zbudowałem modelu tak perfekcyjnie jak robiła to "stara szkoła" ale model lata jakoś tam i bardzo się cieszę, że zainteresował jeszcze kogoś z modelarzy. Ja znajdując w zakamarkach sieci czasem podobne modele czuję dosłownie motyle w brzuchu. Jeśli chodzi o silnik to jest to popularny niegdyś angielski Frog 150 o pojemności 1,5 cm, samozapłonowy, pewnie lata 50 lub 60te. Chodzi na wszystkim, co mu się wleje :-) Mam trochę jeszcze tych samozapłonowych zabytków ale nie kolekcjonuję ich a staram się ich używać. Te, które leżą w szafie czekają na swój model. W zasadzie mam chyba tylko 3 lub 4 silniki żarowe, cała reszta to dizelki. W zasadzie jestem miłośnikiem modeli swobodnie latających, ale ze względu na coraz trudniej dostępne duże łąki stosuję w modelach o powiedzmy "większym potencjale" jednokanałowe sterowanie sterem kierunku ale tylko po to, aby nie uciekł przy dłuższym locie. Staram się jak najwierniej odtwarzać lot swobodny. Owszem, sterowanie samym sterem kierunku modelem dość dynamicznym, taki jaki jest J-45 wymaga odrobinę wprawy ale jest do ogarnięcia :-)
Jeszcze raz dziękuję za tak pozytywny odbiór mojego modelu i zachęcam do budowy :-)
Marcin

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3

Strefa czasowa UTC+2godz.