Rejestracja: 12 lip 2014, o 07:56 Posty: 1732 Lokalizacja: Gdańsk
Dziś rano wraz z synem opracowaliśmy i oblataliśmy Puchacza w formie rzutki.
Dane modelu:
Rozpiętość: 391mm
Długość: 209mm
Cięciwa: 42mm u nasady, 26mm końcówka
Skos ujemny: 2,5 stopnia
Załącznik:
1.png [ 78.4 KiB | Przeglądany 6610 razy ]
Kadłub wykonany z twardej balsy 2mm. Skrzydła i statecznik poziomy z balsy 1,5mm. Wydrukowany szablon, po naklejeniu na balsę klejem biurowym, wycięliśmy. Statecznik wklejony, skrzydło zaklinowane na +2 stopnie osadzone na wcisk. Balast z plasteliny na dziobie, w celu wyważenia. Wyszło ono ok 1cm od natarcia skrzydła mierzone przy kadłubie (wg. oblotu wykonanego w salonie ). Skrzydła ani statecznika nie szlifowaliśmy - uznałem, że szkoda zachodu i tak nie długo będzie trzeba budować nowy
Załącznik:
WP_20161016_12_30_30_Pro.jpg [ 450.79 KiB | Przeglądany 6610 razy ]
Załącznik:
WP_20161016_12_30_53_Pro.jpg [ 294.64 KiB | Przeglądany 6610 razy ]
Lata nie najgorzej, miewałem gorsze. Syn zadowolony a oto chodziło Potrzeba naprawdę małego wyrzutu by spokojnie szybował. Przy silnym wyrzucie zrobił mi ładną pętlę, wyrównał lot, lekka pompka i lądowanie. Wyważenie jeszcze do poprawy.
Dwa krótkie filmy z oblotu w wykonaniu głównego konstruktora.
_________________ Nic tak nie cieszy, jak własny szybowiec ____________SAM 18-025_____________ https://gliders.pl
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość