Forum modelarskie RC , projektowanie CAD

forum.aerodesignworks.eu
Dzisiaj jest 19 maja 2022, o 03:10

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 92 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna
Autor Wiadomość
Post: 7 sie 2011, o 09:29 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 lip 2011, o 22:19
Posty: 2906
Lokalizacja: Warszawa
W tym temacie będę opisywał projektowanie i budowę kolejnego projektu -Edge 540. Na chwilę obecną gotowy jest prawie cały kadłub.

Obrazek

Obrazek

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 7 sie 2011, o 11:07 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 6 sie 2011, o 21:55
Posty: 117
Lokalizacja: Bielsk Podlaski
Jestem Ciekaw czy konstrukcja nie będzie podatna na zgniatanie w dolnych miejscach kadłuba. Chodzi mi o układ włókien drewna. Rozumiem, że wszystko z balsosklejki? Tak szczerze mówiąc to niektóre kwadratowe wręgi można dać włóknami sklejki w poprzek kadłuba i powinno być ok. A z czego będzie mocowanie podwozia i wręga do tego? Pytam, bo edek Piotra, który złożyłem i latałem miał 2x balsosklejkę i potrafiło się to łamać(fakt, że model był ciężkowaty). Myślę Sławku, że niegłupim pomysłem byłoby dać możliwość mocowania drutów podwoziowych dla ludzi, którzy mają gorsze lotniska. Chodzi o wręgi jak kanapka, gdzie w środku wstawisz druty. Przy kupnie takiego zestawu byłby to duży plus :) Szczególnie przy takiej rozpiętości(jakbym miał składać takiego edzia to zrobiłbym w nim druty).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 7 sie 2011, o 11:38 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 lip 2011, o 22:19
Posty: 2906
Lokalizacja: Warszawa
Całość tego co na screenach będzie z balsosklejki 2,6mm. Słoje oczywiście w poprzek. Półka podwozia to 1 x sklejka brzozowa i 2x balsosklejka więc można zastosować zarówno druty jak i płaskowniki duralowe ewentualnie węgiel. Edek jest dość delikatny , chciałem uzyskać jak najmniejszą wagę gotowego do lotu modelu. Zobaczymy jak to wyjdzie. Muszę tez ogarnąć trochę ustawienia tego forum a nie bardzo mam na to czas.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 7 sie 2011, o 12:10 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 6 sie 2011, o 21:55
Posty: 117
Lokalizacja: Bielsk Podlaski
A z jakiej brzozówki chcesz to wyciąć(grubość)? Bo mi Pan Andrzej wycinał z 3mm to była porażka, sam węgiel i po oszlifowaniu zwęglenia wymiar dużo się zmniejszył. Przy cięciu 1mm brzozówki nie miałem problemów.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 7 sie 2011, o 12:12 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 lip 2011, o 22:19
Posty: 2906
Lokalizacja: Warszawa
Wytnę ze sklejki 1mm x2 . Po sklejeniu da to 2mm.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 7 sie 2011, o 21:30 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 6 sie 2011, o 21:55
Posty: 117
Lokalizacja: Bielsk Podlaski
Sławku nadal wycinasz ażury w TC Deluxe 15? Bo mnie te ograniczenia dobijają kompletnie... 2x 1mm będzie jak znalazł, u mnie elementy ze sklejeczki 1mm wyszły perfekcyjnie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 7 sie 2011, o 21:34 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 lip 2011, o 22:19
Posty: 2906
Lokalizacja: Warszawa
Czasem korzystam z triala 16,1 Pro ale jest to męczące bo trzeba go pobrać ze strony producenta a potem odinstalować. Czasem radzę sobie tak że tnę element tak żeby w każdym było max 2 ażury a po ich wycięciu składam , zaznaczam całość i robię Create Group. Innym razem korzystam z funkcji boolowskich typu Add.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 sie 2011, o 10:56 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 lip 2011, o 22:19
Posty: 2906
Lokalizacja: Warszawa
Wracając do tematu, przygotowałem sobie obrys połówki statecznika poziomego. Teraz muszę pomierzyć poszczególne elementy , dodać natarcie , zrobić balsowe dźwigarki pomocnicze i parę innych drobiazgów.
http://img402.imageshack.us/img402/5669/1212md.jpg
Wstępnie zaprojektowana nieruchoma część usterzenia poziomego.
Załącznik:
statecznik3d.jpg
statecznik3d.jpg [ 26.6 KiB | Przeglądany 21037 razy ]

http://img37.imageshack.us/img37/8880/statecznik3d1.jpg
http://img508.imageshack.us/img508/660/edek3d12.jpg


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 sie 2011, o 13:36 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 6 sie 2011, o 21:55
Posty: 117
Lokalizacja: Bielsk Podlaski
I ja ostatnio się przekonuję do rozwiązania steru wysokości jak u Ciebie(przeciwwaga na końcu steru wystaje mniej, niż byłaby zrobiona do samego końca). Wcześniej nie stanowiło to dla mnie problemu, ale teraz gdy mam nisko zawieszony model i duże wychylenie steru potrafi on zaczepiać o ziemię. Jako, że jest to element delikatny, to często się łamie. Druga sprawa, że i w transporcie jest trudniejszy do uszkodzenia. Dodatkowo, jeśli mamy zaniedbane lotnisko, to często załazi tam trawa i robi szkody. Powodzenia w dalszym projektowaniu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 sie 2011, o 19:37 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 lip 2011, o 22:19
Posty: 2906
Lokalizacja: Warszawa
Dokończyłem statecznik poziomy, dorysowałem stopki i natarcia z balsy 6mm (kolor zielony) Potem dorysuje pokrycie tak żeby dodatkowego, ręcznego wycinania było jak najmniej.

Obrazek

Zrobiłem symulację wychylenia SW. Bez problemu będzie po te 45st na stronę a jak się postaram to i 55.

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 92 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group