Forum modelarskie RC , projektowanie CAD

forum.aerodesignworks.eu
Dzisiaj jest 28 lut 2020, o 20:26

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Post: 31 lip 2013, o 18:41 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 7 maja 2013, o 18:28
Posty: 245
Lokalizacja: Katowice
Mam nadajnik Hitec Optic 6. Steruję nim moje modele w tym EG. Lotki sa podłączone do CH 1 i 6 i wszystko gra. W innym modelu motoszybowca mam odbiornik Hitec HFS 05MS pięcio kanałowy i serwa lotek są połączone kabelkiem "Y" w kanale 1. Wszystko gra prawidłowo. Chciałem połączyć lotki oddzielnymi kabelkami przez CH1 i CH5 (wolny). Efekt jest taki, że działa tylko jedno serwo na jednym płacie. Zamieniając kable na kanałach działa serwo tylko na drugim skrzydle. Chciałem uruchomić mix sterolotek tak jak w EG ale w tej sytuacji jest to niemożliwe. Nie wiem czy to da sie to jakos rozwiązać, czy pozostawić tak jak jest (kabelekY) :?:
W instrukcji nie mogę się jakoś doczytać. :(

_________________
...Kto nie ma wyczucia prędkości i wydoskonalonej precyzji ruchów niewiele zwojuje....

Pozdrawiam: Tadeusz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 lip 2013, o 19:00 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 sie 2011, o 22:39
Posty: 3018
Lokalizacja: Elbląg
Musisz wejść w ustawienia nadajnika, wiesz jak, tam znajdź funkcje ADIF, jeżeli jest ADIF Inh, naciśnij przycisk CLEAR na pulpicie, pokaże się ADIF On. Cursors w prawo, Mas 1 /lotka prawa/ ustawiasz wychylenia/ jeszcze raz Cursors w prawo Slv 5, ustawiasz. Musisz na początek podłączyć serwa lotek do odbiornika, 1 kanał prawa i 5 kanał lewa. To jest funkcja różnicowego wychylenia lotek.

_________________
Szybowce są najfajniejsze....
SAM 18-007
pozdrawiam
milo


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 6 sie 2013, o 14:11 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 7 maja 2013, o 18:28
Posty: 245
Lokalizacja: Katowice
Wszystko wykonałem tak jak poradziłeś i wielokrotnie zagłębiłem się w instrukcję i ...klops. Podpięty kabelek do kanału piątego i niema reakcji lewej lotki, a chce ustawić funkcję różnicowego wychylenia lotek. Na kabelku Y jest w porządku. Może to wina odbiornika? Już nic nie kapuję. W EG działa prawidłowo na kanałach 1 i 6.

_________________
...Kto nie ma wyczucia prędkości i wydoskonalonej precyzji ruchów niewiele zwojuje....

Pozdrawiam: Tadeusz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 6 sie 2013, o 14:35 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 sie 2011, o 22:39
Posty: 3018
Lokalizacja: Elbląg
No dobra.....spróbuj jeszcze zrobić tak.
Naciśnij oba przyciski EDIT naraz i uruchom nadajnik.
Przyciskami CURSOR w lewo lub w prawo masz podstawowe ustawienia nadajnika, wybierz ACGL.
Może miałeś przestawione na inny rodzaj modelu. Napisz jeszcze jaki odbiornik używasz. Powinna się teraz uruchomić różnicowość tak jak pisałem w poprzednim poście. Ale jeszcze raz sprawdzę.

_________________
Szybowce są najfajniejsze....
SAM 18-007
pozdrawiam
milo


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 6 sie 2013, o 17:17 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 7 maja 2013, o 18:28
Posty: 245
Lokalizacja: Katowice
Odbiornik Hitec HFS-05MS, Ustawienie ACGL, moduł PPM, numer modelu zgodny. Gdy rozłączam kabelek (5) i ponownie podłączam w serwie słychać krótką reakcję i nic. Kabelki są sprawne.
Milo,czy dotarła do Ciebie paczuszka? Wysłałem priorytetem.

_________________
...Kto nie ma wyczucia prędkości i wydoskonalonej precyzji ruchów niewiele zwojuje....

Pozdrawiam: Tadeusz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 6 sie 2013, o 20:53 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 sie 2011, o 20:51
Posty: 486
Lokalizacja: Elbląg
jak dla mnie to nie będzie działać bo to odbiornik 5-cio kanałowy. 4 kanały do latania + 5 kanał do zasilania. i żadne miksery tu nie pomogą.

_________________
MPX Blizzard, Sky Surfer 1400, Tamiya TB-02, Quad 450
Do złożenia: SZD 50 Puchacz, PZL 11c, SU 26mx, IS-B Komar
Eclipse 7 pro 2,4 GHz
Optic 6 sport k. 63


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 7 sie 2013, o 00:08 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 paź 2012, o 22:27
Posty: 117
Lokalizacja: Bestwinka
Wystarczy poczytać instrukcję od odbiornika :D . Tam są kanały 1 do 4 oraz kanał 6. Nie ma kanału piątego. Tak ma wiele odbiorników 5 cio kanałowych, bo w wielu nadajnikach 6 kanałowych lotki są na 1 i 6. Na 5 kanale zazwyczaj są klapy albo podwozie. W tej sytuacji lotki muszą być na kanale 1 i 6 ( o ile nadajnik na to pozwala).

_________________
Pozdrawiam
Marek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 7 sie 2013, o 13:23 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 7 maja 2013, o 18:28
Posty: 245
Lokalizacja: Katowice
W instrukcji nadajnika, j.w. W dziale: Podstawowe ustawienia- "Elektryczny model samolotu, 5-cio kanałowy- odbiornik(ACGL)"... Serwomechanizmy mają być podłączone: CH1 -prawa lotka, CH2 - ster w., CH3 - regulator napięcia, CH4 - ster K. i CH5 (pięć) - LEWA lotka. Odbiornik też jest Hitec i może współpracować z modulacją PPM z nadajnikiem OPTIC 6. Nic już nie kapuję :mrgreen:
Odbiornik jest PIĘCIO Kanałowy!

_________________
...Kto nie ma wyczucia prędkości i wydoskonalonej precyzji ruchów niewiele zwojuje....

Pozdrawiam: Tadeusz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 7 sie 2013, o 14:21 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 lip 2011, o 22:19
Posty: 2692
Lokalizacja: Ostrowiec Św.
Odbiornik jest pięciokanałowy w sensie że występuje w nim 5 wyjść do serw. Z punktu widzenia dekodera jest to odbiornik 6-kanałowy z usuniętym wyprowadzeniem 5-ego kanału. Opis http://www.webx.dk/rc/RX-measurements/H ... S/05ms.htm Na końcowym screenie w opisie widać dodatkowo tekst w którym napisano że nie jest kompatybilny z Flash 5X a to z racji tego że ostatni kanał to jest kanał szósty w odbiorniku.

Zobacz dokładnie ten screen i tak jak napisał wcześniej kolega rób mixer na 1 i 6 kanale a nie na 5
Załącznik:
h05.jpg
h05.jpg [ 34.35 KiB | Przeglądany 4697 razy ]

Ali, nie masz racji bo zasilanie można podać przez kabel Y na dowolny kanał . Wszystkie + i - są w środku ze sobą połączone i nie ma znaczenia na który kanał podepniesz zasilanie. Odbiornik jest 6 kanałowy z usuniętym wyprowadzeniem kanału 5.

Tu jest w oryginalnej instrukcji o tym że jest to kanał 6
Załącznik:
ms01.jpg
ms01.jpg [ 108.87 KiB | Przeglądany 4695 razy ]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 7 sie 2013, o 17:43 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 7 maja 2013, o 18:28
Posty: 245
Lokalizacja: Katowice
Problem został rozwiązany. Faktycznie to kanał 6 a nie 5 w tym odbiorniku. Lotki obie działają. Dziękuję wszystkim kolegom za pomoc w rozwiązaniu problemu. Człowiek całe życie się uczy. :)

_________________
...Kto nie ma wyczucia prędkości i wydoskonalonej precyzji ruchów niewiele zwojuje....

Pozdrawiam: Tadeusz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group