Forum modelarskie RC , projektowanie CAD

forum.aerodesignworks.eu
Dzisiaj jest 27 paź 2020, o 19:20

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Futaba T10J
Post: 3 cze 2016, o 20:42 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lip 2014, o 07:56
Posty: 1286
Lokalizacja: Gdańsk
Spoko, zaraz coś przygotuję.

Powiedz mi tylko jaki model chcesz zaprogramować, zwykły samolot / akrobat, czy szybowiec.
Pytam, dlatego, że strony które podałeś odnoszą się do samolotu.
A kanały które uruchomiłeś 1-7 jako lotki, to układ dla szybowca.
Załącznik:
opis tryby futaba.png
opis tryby futaba.png [ 32.9 KiB | Przeglądany 4428 razy ]


EDIT:
à propos trybów:
Załącznik:
opis acro.png
opis acro.png [ 92.54 KiB | Przeglądany 4422 razy ]

Opis wyjść odbiornika, warto zaznaczyć, że tylko niektóre wyjścia maja stałe funkcje.
Indexy użyte na rysunku:
1) Tryb różnicowości lotek
2) Tryb klapolotek
3) Użycie drugiego kanału lotek. Drugi kanał lotek, jest wysyłany na kanał 5 i 6 (AIL-2)
4) Podwójny SW, lotki działają razem ze sterem wysokości
5) Elevon, lotki pracują jako lotki / SW.

Rozpiska dla szybowca, w zależności od układu mechanizacji skrzydła.
Załącznik:
opis glider.png
opis glider.png [ 67.16 KiB | Przeglądany 4422 razy ]


Tryb modelu zmienia się w opcji 'PARAMETER', podmenu: TYPE.
Po ustawieniu trybu szybowca (Glider), pojawia się menu z wyborem układu mechanizacji skrzydła.

---
Acro - Flaperon (str: 106)
Funkcja:
Mikser ten miksuje obie lotki dodając im funkcje klap. Jeśli ta funkcja używana jest wraz z hamulcami aerodynamicznymi, prędkość samolotu może być znacząco zredukowana podczas lądowania.
Podłącz lewą lotkę do kanału 1 (CH1) a prawą lotkę do kanału 6 (CH6)

UWAGA:
Funkcje Flaperon, AileronDifferential, Elevon nie mogą być używane równocześnie.
Jeśli inna funkcja jest aktywna na ekranie pojawia się napis 'Other WING mix ON'.
Wyłącz poprzednią funkcję MIX, ustawiony na INH.

Aby aktywować mixer w pozycji MIX: ustaw ACT. Ustawienia dokonuje się przyciskami + oraz -
Potem można ustawić zakresy dla lotek oraz klap.

_________________
Nic tak nie cieszy, jak własny szybowiec :D
__________________________________
Lubisz moje projekty? Chciałbyś więcej? Możesz wesprzeć mnie kawą ;)
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Futaba T10J
Post: 4 cze 2016, o 08:29 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 maja 2016, o 21:19
Posty: 142
Lokalizacja: Isselburg.de / Olsztyn - czasami
Kończę szykować TwinStara Multiplexa - czyli zwykłe "latadło" ;) Co do kanałów to tak nie do końca zgodzę się z Tobą, że układ "1+7" to układ dla szybowca. Na rysunkach jakie zamieściłeś przy układzie z klapami pokazane jest właśnie podłączenie lotek do kanału 1 i 7. Oprogramowanie nadajnika trochę się różni od instrukcji jaką dostarczyli i dlatego mam problemy z samodzielnym programowaniem. Wracając do tematu, tak jak napisali podłączyłem lotki do kanału 1+6 i nie działa :( Dziś postaram się postąpić zgodnie z Twoimi wskazówkami jakie zamieściłeś w ostatnim swoim poście
Jeszcze raz DZIĘKUJE :D

_________________
Pozdrawiam - Krzysztof


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Futaba T10J
Post: 4 cze 2016, o 11:54 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lip 2014, o 07:56
Posty: 1286
Lokalizacja: Gdańsk
kakabe pisze:
Co do kanałów to tak nie do końca zgodzę się z Tobą że układ "1+7" to układ dla szybowca ......

Tak, też się z tym zgadzam, za wcześnie wysunąłem ten wniosek, bazując tylko na pierwszej tabelce.

Przy zwykłym układzie, można aktywować lotki na kanale 7. Mix Ail Diff.
Jednak jeśli chcemy klapolotki, to trzeba się przepiąć w kanał 6, wyłączyć poprzedni mix i włączyć mix Flaperon.

_________________
Nic tak nie cieszy, jak własny szybowiec :D
__________________________________
Lubisz moje projekty? Chciałbyś więcej? Możesz wesprzeć mnie kawą ;)
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Futaba T10J
Post: 4 lip 2020, o 21:09 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 4 lip 2020, o 21:03
Posty: 3
Lokalizacja: WARSZAWA
Witajcie.
Minęło kilka lat, wiele osób kupiło Futabę 10J a instrukcji po polsku nie ma. A może jest? Polski importer powinien takową dostarczyć ale nie ma. Może coś wiadomo w tej materii?

mgr pisze:
Powiedz mi tylko jaki model chcesz zaprogramować


MGR, również mam Futaba 10J i mam nią sterować płatowcem Sky Hunter 1800. Po tym co widzę w dokumentacji anglojęzycznej to powinna wystarczyć domyślna konfiguracja tego nadajnika. Czy mógłbyś to potwierdzić lub zasugerować zmiany w ustawieniach?
Mam dokładnie taki model jak ten na filmie



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Futaba T10J
Post: 4 lip 2020, o 21:23 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 lip 2011, o 22:19
Posty: 2747
Lokalizacja: Warszawa
Dziekuję za uzupełnienie profilu.

Co do instrukcji to raczej do 10J się nie znajdzie. Mam polską do 12FG. Pewne analogie są ale nie wszystko pasuje.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Futaba T10J
Post: 4 lip 2020, o 21:29 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 4 lip 2020, o 21:03
Posty: 3
Lokalizacja: WARSZAWA
slawekmod pisze:
Tu nikt nie stosuje żadnych technik psychologicznych.
Przeczytanie regulaminu, czy to forum czy sklepu to wg. mnie podstawa rejestracji.
Dodam że jeżeli użytkownik ma prawidłowo wypełniony profil administracja nie będzie usuwała konta. Usunie je na prośbę użytkownika.

Dziekuję za uzupełnienie profilu.

Co do instrukcji to raczej do 10J się nie znajdzie. Mam polską do 12FG. Pewne analogie są ale nie wszystko pasuje.

Trzeba było wprost napisać o co chodzi.
Zadałem pytanie a potem dodałem zdjęcie i inne dane. Szanowny admin zdążył był w między czasie dokonać(doceniam sprawność administracji) oględzin a wysłał post gdy informacja już była nieaktualna. Ot i cała sprawa.

>Mam polską do 12FG
Jeśli legalnie mogę wejść w jej posiadanie to chętnie się zapoznam bo być może wiele elementów jest wspólnych.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Futaba T10J
Post: 4 lip 2020, o 21:37 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 lip 2011, o 22:19
Posty: 2747
Lokalizacja: Warszawa
Zakładając to forum prawie 10 lat temu poczyniłem pewne założenia odnośnie jego kształtu i w zasadzie dzięki tym założeniom oraz ofiarnej pomocy kolegów administratorów i moderatorów jest tu merytorycznie, spokojnie i bez polityki. Jednak to wymaga czuwania.
Zbędne posty mogę usunąć.
Instrukcję wyślę zaraz na PW.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Futaba T10J
Post: 4 lip 2020, o 21:39 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 4 lip 2020, o 21:03
Posty: 3
Lokalizacja: WARSZAWA
slawekmod pisze:
Zbędne posty mogę usunąć.

Trzeba.
slawekmod pisze:
Instrukcję wyślę zaraz na PW.

Poproszę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Futaba T10J
Post: 4 lip 2020, o 21:41 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 lip 2011, o 22:19
Posty: 2747
Lokalizacja: Warszawa
Na PW przesłałem do T10CP i 12FG


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Futaba T10J
Post: 4 lip 2020, o 22:10 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lip 2014, o 07:56
Posty: 1286
Lokalizacja: Gdańsk
ArkadiuszWernicki pisze:
mgr pisze:
Powiedz mi tylko jaki model chcesz zaprogramować

MGR, również mam Futaba 10J i mam nią sterować płatowcem Sky Hunter 1800. Po tym co widzę w dokumentacji anglojęzycznej to powinna wystarczyć domyślna konfiguracja tego nadajnika. Czy mógłbyś to potwierdzić lub zasugerować zmiany w ustawieniach?
Mam dokładnie taki model jak ten na filmie
https://www.youtube.com/watch?v=bLJ6kqlIvGE

Cześć,

osobiście nie mam tej aparatury, tłumaczyłem w tym wątku instrukcję angielską w zakresie który interesował kolegę kakabe.

Widzę, że Sławek już wysłał Ci co nieco materiałów.
Jeśli będzie jakiś problem pisz śmiało, mogę potłumaczyć z angielskiego.

_________________
Nic tak nie cieszy, jak własny szybowiec :D
__________________________________
Lubisz moje projekty? Chciałbyś więcej? Możesz wesprzeć mnie kawą ;)
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group