Forum modelarskie RC , projektowanie CAD

forum.aerodesignworks.eu
Dzisiaj jest 22 paź 2018, o 18:59

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
Post: 28 cze 2018, o 18:44 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lut 2013, o 21:44
Posty: 453
Lokalizacja: Elbląg
W zeszłym roku za namową kolegów zdecydowałem się kupić do modeli "easy" aparaturę 2,4 GHz. Padło ze względów ekonomicznych na FLY SKY FS-TH9X. ;) Mam ładowarkę ROBBE POWER PEAK C8 EQ-BID 12V/230V 180W.Po zimie pakiet (w zasadzie koszyczek z akumulatorami) w nadajniku całkowicie się rozładował. Wcześniej naładował jesienią milo. Wypiąłem kostkę i zdziwienie. Co to za g....? :evil: Nie mam żadnego adapteru do tego w swojej ładowarce. :x Nawet nie wiem co to za typ. Zacząłem szukać w internecie i chyba to jest Micro JST 1,25 z trzema bolcami. Znalazłem to gniazdo w dołączonym do ładowarki adapterze balansera. Jednak zastanowił mnie układ biegunowości w kostce i adapteru balansera. Kurde coś tutaj nie tak. :?: Nie wiem czy gniazdo w nadajniku ma właściwą polaryzację co do zamocowanej końcówki koszyka. Boję się coś zniszczyć przez nieumiejętne ładowanie. Próbowałem wykorzystać przewód do ładowania FUTABY wkładając w gniazdo z boku. Cisza. Kostka w przewodzie do ładowania FUTABY jest też inna (nie wiem co to za typ - molex?). FUTABĘ ładuję tymi przewodami bez problemu a z FLY SKY mam problem.Tak więc nici z ładowania. Przerobić kostkę w aparaturze FLY SKY do bardziej popularnych? Nie mogę namierzyć takiego przewodu do ładowania w żadnym sklepie. :(
Załącznik:
P6288404.JPG
P6288404.JPG [ 108.32 KiB | Przeglądany 1124 razy ]
Załącznik:
P6288442.JPG
P6288442.JPG [ 232.65 KiB | Przeglądany 1124 razy ]
Załącznik:
P6288443.JPG
P6288443.JPG [ 292.51 KiB | Przeglądany 1124 razy ]
Załącznik:
P6288446.JPG
P6288446.JPG [ 303.96 KiB | Przeglądany 1124 razy ]
Załącznik:
P6288447.JPG
P6288447.JPG [ 253.36 KiB | Przeglądany 1124 razy ]
Załącznik:
P6288448.JPG
P6288448.JPG [ 250.18 KiB | Przeglądany 1124 razy ]
Załącznik:
P6288449.JPG
P6288449.JPG [ 261.2 KiB | Przeglądany 1124 razy ]

Edit:
Pełen frustracji znalazłem coś takiego w MODELMAX. Może w tym gąszczu znajdzie się ta końcówka.
Załącznik:
kabel-do-ladowania-xt60---xt90---ec5----dean-t---krokodylki------.jpg
kabel-do-ladowania-xt60---xt90---ec5----dean-t---krokodylki------.jpg [ 95.1 KiB | Przeglądany 1103 razy ]

_________________
Cudowne widoki
...piękna kobieta w tańcu, koń pełnej krwi w galopie , fregata pod pełnymi żaglami i... szybowiec na niebie pod cumulusami...

Pozdrawiam Mirek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 cze 2018, o 09:35 
Offline
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 wrz 2012, o 08:17
Posty: 802
Lokalizacja: Wrocław
W tych końcówkach z ModelMax najpewniej nie ma potrzebnego Ci wtyku...

Ze zdjęć i opisu wnioskuję, iż posiadasz wtyk XH 2S stosowany do balansera ogniw Li-Po.
Załącznik:
01.jpg
01.jpg [ 110.11 KiB | Przeglądany 1094 razy ]

W ogniwie 2S są trzy przewody balansera (ponieważ masz dwa ogniwa) oraz dwa przewody prądowe (grube). Analogicznie jak poniżej (przedstawiono 3S - cztery przewody do balansera):
Załącznik:
Komentarz: http://mdiy.pl/wp-content/uploads/2015/03/lipo_schematic.png
lipo_schematic.png
lipo_schematic.png [ 12.33 KiB | Przeglądany 1094 razy ]

Z tego co zrozumiałem, w nadajniku masz koszyk z akumulatorkami Ni-Mh AA (paluszki) połączone szeregowo - więc masz tylko dwa przewody.

Mam takie "luźne" gniazdo, końcówki "banan" chyba też, więc mogę Ci podesłać taki przewód - daj tyko znać na pw.

Jeśli da się wyciągnąć akumulatorki z koszyka - możesz je również ładować osobno. Osobiście sprawdziłbym jakie napięcie posiada pakiet / pojedyncze akumulatory.
Głębokie rozładowywanie nie służy ogniwom a proces samorozładowania czyli utraty pojemności w trakcie magazynowania (przechowywania) dla akumulatorów NiMH można przyjąć na poziomie ≈1,5%C/dzień.
Może się również okazać, że w jednym z ośmiu akumulatorów nastąpiło zwarcie i trzeba go wymienić (można to sprawdzić - naładować pakiet, wyciągnąć akumulatory i po kilku dniach zmierzyć napięcia na każdej z cell).
Zasilanie w nadajniku jest priorytetem :D Przy wątpliwościach, osobiście preferuję nawet wymienić cały pakiet niż ryzykować rozbicie modelu o innych stukach nie wspominając ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 lip 2018, o 06:22 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lut 2013, o 21:44
Posty: 453
Lokalizacja: Elbląg
Niespodziewanie dodarł do mnie kabel do ładowania firmy "made in molej". Pełna profesja. :shock: 8-) Do tego eleganckie naklejki. Bardzo Tobie dziękuję. Problem ładowania mam rozwiązany. Mała rzecz a jak cieszy! :D
Załącznik:
20180712_050606.jpg
20180712_050606.jpg [ 316.73 KiB | Przeglądany 953 razy ]

_________________
Cudowne widoki
...piękna kobieta w tańcu, koń pełnej krwi w galopie , fregata pod pełnymi żaglami i... szybowiec na niebie pod cumulusami...

Pozdrawiam Mirek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group