Forum modelarskie RC , projektowanie CAD

forum.aerodesignworks.eu
Dzisiaj jest 10 mar 2026, o 05:01

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Leprechaun
Modelarz
Awatar użytkownika

Witam Mirek
No, Wnuki ważna sprawa, nawet warsztat przeniesiony do piwnicy?! Mirek kolejny piękny model budujesz. Skróć trochę te ferie bo chcę szybko oglądać ciąg dalszy Twojej pracy. Pozdrawiam.
zbyszek

Modelarz
Awatar użytkownika

Dziękuję Zbyszku za wcześniejsze życzenia :) . Do piwnicy, a raczej przed piwnicą wędruję, aby coś podszlifować. W mieszkaniu ewentualnie jakieś struganie. Piwnicę mam małą i do tego jest zajmowana rzeczami na zasadzie „a nóż kiedyś może się to przydać” oraz przetworami z działki ;) . Działka to hobby mojego Dowództwa i muszę to akceptować (oczywiście i pomagać) aby rozwijać swoje zainteresowania :lol: . Od czasu do czasu w tajemnicy opróżniam ją trochę. Szczególnie ze zbędnych słoików :lol: . Po za tym jest przy tych mrozach jest tam zimno. Nie mogę tam także smrodzić bo zapach idzie na korytarz bloku mieszkalnego. Te tematy zostawiam na ciepłe dni i realizuję je w garażu. Do budowy niebawem wrócę. Szykuje się temat poważny. Skrzydła. Małe one nie są. Cięciwa przy nasadzie to prawie 500 mm ;) .

Pozdrawiam Mirek

Modelarz
Awatar użytkownika

Mirek, ło matko bosko?! 500mm toż to prawie "oryginał" (skala 1:1, czy co?!) Dzięki za wyjaśnienie zmiany warsztatu. Czekajmy do wiosny i nowe modele.

Modelarz
Awatar użytkownika

Wykorzystałem trochę wolnego (akurat wnuki pojechały na trzydniową wycieczkę z rodzicami) i skleiłem skrzydła. Wymagają jeszcze zabudowania kesonów i dopieszczenia. Kawał powierzchni nośnej!
Załącznik:
20260127_092928.jpg
20260127_092928.jpg [ 691.59 KiB | Przeglądany 1116 razy ]

Załącznik:
20260127_092937.jpg
20260127_092937.jpg [ 633.7 KiB | Przeglądany 1116 razy ]

Na tym etapie mogę podzielić się wrażeniami z budowy tego kitu. Zestaw raczej dla średnio zaawansowanych modelarzy. Początkujących mógłby zniechęcić. Przyznam się, że ja się nie narobiłem. Moje budowane dotychczas modele były wykonywane w 100% ręcznie. Jedynie w „easy” korzystałem z profili skrzydeł wycinanych laserem dzięki uprzejmości „milo”. Dawało mi to o wiele większą przyjemność w budowaniu i satysfakcję po jej ukończeniu. Dzisiaj dla mnie z racji wieku, ten zestaw to nawet mi podpasował. Jak miałbym te profile wycinać ręcznie to rok byłby za krótki. Technika i nauka nie stoi w miejscu. Trzeba się to tego przyzwyczajać. Chociaż przeraża mnie dzisiejsza moda na AI.
Co do zestawu. Elementy w miarę dobrze spasowane. Jednak w niektórych przypadkach bez ingerencji pilnika się nie obejdzie. Największy zarzut z mojej strony to listwy balsowe. Powinny one być wykonane z balsy średnio twardej. W moim zestawie było dużo balsy miękkiej która przy najmniejszym zginaniu rozlatywała się. Wykorzystałem 100% materiału dostarczonego w zestawie. Zostały mi tylko deseczki balsowe na kesony.
CDN.

Pozdrawiam Mirek

Modelarz
Awatar użytkownika

.....Technika i nauka nie stoi w miejscu....
A liści .... Czy naprawdę myślicie , że gdyby żył w naszych czasach papcio Schier... wycinał by laubzegą ? .... Myślę że byłby pierwszy który by miał ploter CNC. Czy model wycięty ręcznie - z taką samą dokładnością jak na CNC będzie latał lepiej..... lepiej się prezentował ? Należę do starszego pokolenia 65+...i widzę że wielu moich kolegów po prostu nie jest w stanie skorzystać z techniki CNC bo ....wcześniej ich to nie interesował , a teraz jest za późno... żeby się tego nauczyć, chociaż uważam że jest to do opanowania.
Zawsze interesowałem się komputerami i wiem tyle ile potrzebuje - ale też nie wszystko...i wcale z tego powodu nie czuje się gorszy. Często pytam lepszych od siebie - i to jest chyba najlepsza droga żeby wiedzieć to co nam potrzebne...
Najlepszy zestaw wycinany na CNC , ktoś kto nie ma wiedzy "modelarskiej" może z partolić i model się rozleci w powietrzu. Stary wyga modelarski zrobi to dobrze i jeszcze poprawi niektóre rozwiązania oryginału.... .
Nie ma się co szczypać - masz kasę na zestaw który ci się podoba ?- kupuj i rób. I tak ktoś , kto się zna na tej robocie zobaczy model i będzie wiedział kto go budował - czy stary wyga , czy młody sztubak ... ;-)
...
Sorry za komentarz ....tak mi się jakoś nasunęło ...

Czekam niecierpliwie na oblot .Planuję go kiedyś zrobić , ale z własnej wycinanki .... na cnc ... ;-)

Modelarz
Awatar użytkownika

Skrzydła kompletne, gotowe do pokrycia. Dźwigary wzmocniłem dodatkowymi rozpórkami i balsą 1 mm gdyż tymi listwami na dźwigary producent się nie popisał. Strasznie kruche. Chwytając nieopatrznie dłonią i chcąc przenieść skrzydło (skrzydła duże) potrafiły w dwóch miejscach pęknąć. Teraz jestem spokojny. Pokrycie całość na pewno wzmocni :lol: . Niebawem poskładam to wszystko w całość.
Załącznik:
20260131_141548.jpg
20260131_141548.jpg [ 1.29 MiB | Przeglądany 893 razy ]

Pozdrawiam Mirek

Modelarz
Awatar użytkownika

Piękna robota na "Perskim" dywanie, chyba on też poleci z tym skrzydłem?! Mirek brawo Ty!
zbyszek

Modelarz
Awatar użytkownika

Model poskładany do kupy na „perskim" dywanie :lol: . Budowa do takiego stanu trwała niecały miesiąc :) . Oczywiście jeszcze przede mną dużo pracy. Trzeba wykonać napędy oraz trochę kosmetyki przed pokryciem modelu. To już na wiosnę. Pokrycie modelu zostało już opracowane, ale będzie wiązało się z użyciem śmierdziucha jakim jest Capon i czekam na ciepłe dni aby te prace przeprowadzić w garażu. Jakie? Pochwalę się dopiero, jak to wypali to po pierwszych próbach ;) . Pytanie do kolegów. Jakiej szpachli używacie do balsy? Model trochę ucierpiał przy transportach i montażu i pojawiły się rysy i wgnioty w niektórych miejscach. Próbowałem szpachli do drewna „Dragon” ale po wyschnięciu jest twarda i jest problem z jej szlifowaniem. Balsa znika a szpachla zostaje :lol: :evil: .
Załącznik:
IMG20250317143015.jpg
IMG20250317143015.jpg [ 433.32 KiB | Przeglądany 689 razy ]

Załącznik:
20260202_110528.jpg
20260202_110528.jpg [ 1.12 MiB | Przeglądany 693 razy ]

Załącznik:
20260202_111117.jpg
20260202_111117.jpg [ 1.14 MiB | Przeglądany 693 razy ]

Załącznik:
20260202_110544.jpg
20260202_110544.jpg [ 1.05 MiB | Przeglądany 693 razy ]

Pozdrawiam Mirek

Administrator
Awatar użytkownika

pepcio pisze:
Jakiej szpachli używacie do balsy?

Używam "szpachli do balsy", choćby tej:
https://modelemax.pl/pl/szpachlowki/940 ... ebd06-lite

milo

Modelarz
Awatar użytkownika

Cześć. Jeszcze w sprawie pokrycia.
Zobacz filmy Mark Robinsona ten o pokrywniu
https://www.youtube.com/watch?v=EUVYuQWFglM
oraz z budowy Gladiatora na dniach będzie go pokrywał ta metodą a model spory z 1941 roku zamieści film z pokrywania.
https://www.youtube.com/watch?v=zZ8xAt6zLt0
Rolka foli do laminowania około 130zl.
Pozdrawiam Sławomir

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.