.....Technika i nauka nie stoi w miejscu....
A liści .... Czy naprawdę myślicie , że gdyby żył w naszych czasach papcio Schier... wycinał by laubzegą ? .... Myślę że byłby pierwszy który by miał ploter CNC. Czy model wycięty ręcznie - z taką samą dokładnością jak na CNC będzie latał lepiej..... lepiej się prezentował ? Należę do starszego pokolenia 65+...i widzę że wielu moich kolegów po prostu nie jest w stanie skorzystać z techniki CNC bo ....wcześniej ich to nie interesował , a teraz jest za późno... żeby się tego nauczyć, chociaż uważam że jest to do opanowania.
Zawsze interesowałem się komputerami i wiem tyle ile potrzebuje - ale też nie wszystko...i wcale z tego powodu nie czuje się gorszy. Często pytam lepszych od siebie - i to jest chyba najlepsza droga żeby wiedzieć to co nam potrzebne...
Najlepszy zestaw wycinany na CNC , ktoś kto nie ma wiedzy "modelarskiej" może z partolić i model się rozleci w powietrzu. Stary wyga modelarski zrobi to dobrze i jeszcze poprawi niektóre rozwiązania oryginału.... .
Nie ma się co szczypać - masz kasę na zestaw który ci się podoba ?- kupuj i rób. I tak ktoś , kto się zna na tej robocie zobaczy model i będzie wiedział kto go budował - czy stary wyga , czy młody sztubak ...

...
Sorry za komentarz ....tak mi się jakoś nasunęło ...
Czekam niecierpliwie na oblot .Planuję go kiedyś zrobić , ale z własnej wycinanki .... na cnc ...