Podczas wyjazdów np. na lotnisko, zawsze muszę szczególną uwagę zwracać na nadajnik. Aby nic na nim się nie opierało, aby na drążki nic nie naciskało, aby przełączniki nie przestawiały się itp. Fabryczne pudło jest zbyt duże a wycięcie tylko górnej tylko części styropianu celem ochrony nie do końca mi pasuje. Można kupić gotowe skrzynki i zaadaptować je ale ja postanowiłem wykonać coś takiego od podstaw. Materiał - sklejka pochodząca z lat 80tych
Konstrukcja jak najprostsza - zwykły prostopadłościan, z odsuwaną pokrywą plus uchwyt transportowy. Najpierw zmierzyłem nadajnik:
Załącznik:
01.jpg [ 133.88 KiB | Przeglądany 27616 razy ]
Po dodaniu odpowiednich luzów do wkładania / wyciągania radia - określiłem zewnętrzne wymiary pudła. Teraz tylko plus minus grubość sklejki tam gdzie trzeba, wyciąłem sześć arkuszy:
Załącznik:
02.jpg [ 61.08 KiB | Przeglądany 27616 razy ]
Do klejenia pomocna okazała się szuflada
Trzeba sprawdzić tylko prostopadłość poszczególnych płaszczyzn bo dopiero za kolejnym razem udało znaleźć się odpowiedni narożnik
Załącznik:
03.jpg [ 134.43 KiB | Przeglądany 27616 razy ]
Dodatkowo dla wzmocnienia i zwiększenia powierzchni wkleiłem listewki sosnowe. Po wyschnięciu, obracam i wklejam kolejną ścianę:
Załącznik:
04.jpg [ 101.12 KiB | Przeglądany 27616 razy ]
Tak samo postępuję przy ostatniej i czekam aż wyschnie klej:
Załącznik:
05.jpg [ 108.3 KiB | Przeglądany 27616 razy ]