Forum modelarskie RC , projektowanie CAD

forum.aerodesignworks.eu
Dzisiaj jest 30 lis 2020, o 07:35

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
Post: 13 sty 2016, o 10:10 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 wrz 2012, o 08:17
Posty: 1074
Lokalizacja: Wrocław
Potrzebowałem kątomierz do wyznaczenia zaklinowania płata (usterzenie pływające). Ale nie taki w którym ±1° to błąd pomiaru ;) bo jak płat ma być na 2,5° to dokładnie na tyle a nie "w okolicy" :lol:
Przy okazji fajnie jakby można było dokonać pomiaru wychyleń sterów ±45° no i żeby całość nie była monstrualnie wielka. Można kupić jakieś elektroniczne ale za satysfakcję z własnoręcznie wykonanego przyrządu nie zapłacimy kartą MasterPaid :lol: Wykreśliłem więc coś takiego:
Załącznik:
01.png
01.png [ 36.8 KiB | Przeglądany 7710 razy ]

I robimy :D Znaleziona stara klamerka drewniana, docięta, wklejone balsowe szczęki. Wklejać należy je na kawałku płaskownika, deseczki - tak aby były do siebie równoległe
Załącznik:
02.JPG
02.JPG [ 82.14 KiB | Przeglądany 7710 razy ]

Wycinam tarczę ze sklejki. Najpierw wykonuję ciasny otwór na oś (rurka węglowa). Jeśli będzie zbyt luźny i tarcza będzie się "sama kręcić" nie ma co dalej wycinać - trzeba robić na nowo ;)
Załącznik:
03.jpg
03.jpg [ 145.46 KiB | Przeglądany 7710 razy ]

Następnie wykonałem dwa elementy z aluminium plus otwory na oś z pręta stalowego
Załącznik:
04.jpg
04.jpg [ 66.85 KiB | Przeglądany 7710 razy ]

Teraz oś plus wskaźnik. Na kartce narysowałem pod kątem prostym prowadnice na przymiar a na elementach łączących (laminat) naciąłem rowki w kształcie litery "T". Sklejone na żywicę
Załącznik:
05.jpg
05.jpg [ 87.25 KiB | Przeglądany 7710 razy ]

Pojawiły się przeszkody ponieważ rurka węglowa po obcięciu na długość około 10 [mm] okazała się bardzo słaba. Jej wytrzymałość na ściskanie - łamie się w rękach (co po zastanowieniu się jest oczywiste - ale tak to jest jak się nie pomyśli :oops: ). Na szczęście znalazłem rurkę ze starej parasolki (wiedziałem żeby odzyskać 8-) ) która wymiarem była +0,1 [mm] w stosunku do węglowej :D Dociąłem i pasuje jak należy :D Radocha bo nie muszę na nowo wycinać tarczy ;)
Załącznik:
06.jpg
06.jpg [ 42.83 KiB | Przeglądany 7710 razy ]

Aluminiowe elementy naklejam na dystanse z balsy do klamerki razem z ośką aby ustawić całość równo. Kleiłem na CA, nieco żywicy ale dodatkowo zabezpieczam krótkimi kołkami z drutu Ø1 [mm]. Na aluminiowy element naklejam rurkę. Najpierw na CA a później żywicą na powiercone otwory w blaszce aluminiowej
Załącznik:
07.jpg
07.jpg [ 98.69 KiB | Przeglądany 7710 razy ]

Końcówkę wskaźnika zaostrzyłem aby odczyt był bardziej precyzyjny
Załącznik:
08.jpg
08.jpg [ 107.18 KiB | Przeglądany 7710 razy ]

Podkładka z laminatu (pokrytego miedzią) zabezpiecza tarczę (podobnie oś z drugiej strony). Dodatkowo ciężarek ołowiany na dole wskaźnika. Długość ramienia dobrałem doświadczalnie aby wskaźnik wracał zawsze dokładnie w to samo miejsce i ruszał się przy nawet minimalnej zmianie kąta
Załącznik:
09.jpg
09.jpg [ 82.21 KiB | Przeglądany 7710 razy ]

A tak wygląda na zamocowanym stateczniku poziomym
Załącznik:
10.jpg
10.jpg [ 60.12 KiB | Przeglądany 7710 razy ]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 sty 2016, o 14:31 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 wrz 2015, o 21:55
Posty: 94
Lokalizacja: Józefów
Osobiście nie wydaje mi się aby ten kątomierz działał prawidłowo. Tzn działać to może i działa ale nie pokazuje dobrych wartości.
Jeśli mnie pamięć nie myli to spływ prawie nigdy nie jest zgodny z cięciwą tzn. ich kąty nie są zgodne poza oczywiście jednym przypadkiem tj. profil tzw. płaska deska. Przy mierzeniu Twoim kątomierzem przy profilu symetrycznym otrzymasz w miarę wiarygodny odczyt natomiast przy niesymetrycznych już nie. Nie jestem pewny czy dobrze odczytałem działanie kątomierza Twojego autorstwa ale czy on ma działać na zasadzie grawitacji, wahadełko i wskazówka?
Chyba jednak "uczepienie" się natarcia i spływu da lepszy wynik....
Pozdrawiam

_________________
Pozdrawiam Adam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 sty 2016, o 16:23 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 wrz 2012, o 08:17
Posty: 1074
Lokalizacja: Wrocław
Osa pisze:
..spływ prawie nigdy nie jest zgodny z cięciwą tzn. ich kąty nie są zgodne poza oczywiście jednym przypadkiem tj. profil tzw. płaska deska. Przy mierzeniu Twoim kątomierzem przy profilu symetrycznym otrzymasz w miarę wiarygodny odczyt...
Dobrze mówisz. W założeniu przyrząd ma być mocowany na statecznik poziomy. A w moich przypadkach jest to profil symetryczny albo płaska płytka. Czyli mocujemy w ten sposób:
Załącznik:
11.png
11.png [ 57.2 KiB | Przeglądany 7678 razy ]

Osa pisze:
on ma działać na zasadzie grawitacji, wahadełko i wskazówka?
Tak, przyrząd grawitacyjny - wskazówka zawsze pionowo.

Zdjęcie zastosowania przyrządy było tylko poglądowe, nie opisałem dokładnie działania urządzenia więc kilka słów o tym:
Zazwyczaj układ modelu jest taki, że statecznik "jest na zero" a płat na plusie. Ja podpieram model w ten sposób aby cięciwa była poziomo (za pomocą szablonu i poziomicy). Następnie ustawiam statecznik poziomy również w pozycji poziomej i od tego położenia robię obrót statecznikiem o 2,5° - i jest.
Ostatnio robiłem coś takiego za pomocą pionowej listewki przymocowanej do ścisku i kawałka nitki z obciążeniem. Jeśli ta pionowa listewka była w pionie a skala na 0° - wszystko grało. Problemem była masa i ścisk łapał nierównomiernie za statecznik.

Teraz łapie dobrze ale jest problem z ustawieniem tarczy prostopadle do spinacza. Nie do końca temat przemyślałem :oops: Miałem pozycjonować się do górnej części spinacza ale dla różnych rozwarć szczęk - będzie to inaczej! :?

Jeśli chodzi o niesymetryczne złapanie profilu statecznika to tak naprawdę nie ma to znaczenia. Na poniższym rysunku profil został źle złapany (obrót o przesadzone 5°)
Załącznik:
12.png
12.png [ 21.53 KiB | Przeglądany 7678 razy ]

Ale jeśli ustawimy tarczę właściwie, czyli pionowo - to zmienia się tylko punkt obrotu i po obróceniu statecznika pionowego o 5°, wskazówka pokaże nam ciągle te 5°
Załącznik:
13.png
13.png [ 24.8 KiB | Przeglądany 7678 razy ]

Osa pisze:
Chyba jednak "uczepienie" się natarcia i spływu da lepszy wynik....Pozdrawiam

Teoretycznie łatwiej ale w takim przypadku już pojawiają się kombinacje....

Hmm, dobrze że zwróciłeś uwagę bo bym wszystko poskładał i byłaby lipa :shock: Teoretycznie, jeśli będzie prosty sposób na ustawianie tarczy prostopadle do osi spinacza - będę w domu.... Albo zmienię koncepcję :roll:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 sty 2016, o 10:25 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 wrz 2012, o 08:17
Posty: 1074
Lokalizacja: Wrocław
Poskładany kątomierz. Na oś kropla oleju
Załącznik:
14.JPG
14.JPG [ 201.87 KiB | Przeglądany 7613 razy ]
Załącznik:
15.JPG
15.JPG [ 108.15 KiB | Przeglądany 7613 razy ]

Teraz przejście do ustawienia statecznika w modelu. Najpierw wydrukowałem górny obrys skrzydła jak i statecznika z cięciwą ustawioną poziomo
Załącznik:
16.JPG
16.JPG [ 123.75 KiB | Przeglądany 7613 razy ]

Ustawiam skrzydło modelu w pozycji poziomej
Załącznik:
18.JPG
18.JPG [ 116.12 KiB | Przeglądany 7613 razy ]

Tak samo postępuję ze statecznikiem. Później mocuję do niego kątomierz i tarczę ustawiam na 0°
Załącznik:
19.JPG
19.JPG [ 121.36 KiB | Przeglądany 7613 razy ]

Od tej pozycji obracam statecznik o moje 2,5° i jestem w domu :)

Teraz wnioski:
Myślałem nad kilkoma rozwiązaniami które pozwolą ustawiać tarczę prostopadle do osi spinacza ale każde było bardziej skomplikowane niż ustawienie statecznika za pomocą szablonu. Przeprowadzone ustawienie kąta zaklinowania jest prawidłowe, ale można to zrobić również inaczej - jeden szablon wydrukować z cięciwą ustawioną pod odpowiednim kątem i nie potrzebny nam kątomierz :lol: Jeśli wykonamy kątomierz, który będzie chwytał za natarcie i spływ wtedy nie potrzebujemy drukować drugiego szablonu. Ale za to nie przeprowadzimy nim pomiarów wychyleń sterów. Coś za coś a w tym przypadku nie ma uniwersalnego urządzenia które "już w myślach widziałem" ;)
Na koniec wykonałem pomiary wychyleń, na poniższym zdjęciu jest klapa która wychyla się pod kątem 42,5°. No może bardziej 42° ;)
Duża rozdzielczość dla małych kątów jest przydatna wtedy, gdy chcemy sprawdzić czy stery wracają w ta samą pozycję. U mnie znalazłem mały błąd powrotu steru do neutrum "od jednej strony". Jest co poprawiać ;)
Załącznik:
20.JPG
20.JPG [ 122.1 KiB | Przeglądany 7613 razy ]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 3 mar 2016, o 13:58 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 paź 2011, o 23:03
Posty: 424
Lokalizacja: Świnoujście
Molej a może coś takiego ;) aplikacja do pobrania tu :
https://play.google.com/store/apps/deta ... mp%3Bhl=fr
jak by jeszcze udało się wydrukować w 3d uchwyty ;)
Załącznik:
clinometer.jpg
clinometer.jpg [ 51.78 KiB | Przeglądany 7531 razy ]

Załącznik:
col1.jpg
col1.jpg [ 63.72 KiB | Przeglądany 7531 razy ]

Załącznik:
col2.jpg
col2.jpg [ 30.6 KiB | Przeglądany 7531 razy ]

pliki do uchwytów są do pobrania na tej stronie :
http://planet-soaring.blogspot.com/2016 ... meter.html

_________________
pozdrawiam Piotr

http://www.amc-jantar.pl
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 kwie 2020, o 11:34 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 wrz 2012, o 08:17
Posty: 1074
Lokalizacja: Wrocław
Miałem w zamyśle wykonać od razu pudełko na miernik wychyleń sterów. Dziś zobaczyłem iż minęły ponad 4 (słownie cztery) lata! :shock: :shock: :shock: Kiedy? :roll:

Najpierw ustaliłem wielkość, wydrukowałem szablony z papieru i wyciąłem ze sklejki "owocówki":
Załącznik:
21.jpg
21.jpg [ 258.26 KiB | Przeglądany 3362 razy ]
Załącznik:
22.jpg
22.jpg [ 129.19 KiB | Przeglądany 3362 razy ]

Z pomocą kątowników i ścisków, przykleiłem ścianki boczne:
Załącznik:
23.jpg
23.jpg [ 264.25 KiB | Przeglądany 3362 razy ]
Załącznik:
24.jpg
24.jpg [ 352.71 KiB | Przeglądany 3362 razy ]
Załącznik:
25.jpg
25.jpg [ 256.81 KiB | Przeglądany 3362 razy ]

Po sklejeniu:
Załącznik:
26.jpg
26.jpg [ 572.03 KiB | Przeglądany 3362 razy ]
Załącznik:
27.jpg
27.jpg [ 575.25 KiB | Przeglądany 3362 razy ]
Załącznik:
28.jpg
28.jpg [ 327.35 KiB | Przeglądany 3362 razy ]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 kwie 2020, o 22:46 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 wrz 2012, o 08:17
Posty: 1074
Lokalizacja: Wrocław
Przednia część pokrywy mocowana na wpusty, tylna - magnesy:
Załącznik:
29.jpg
29.jpg [ 248.87 KiB | Przeglądany 3131 razy ]

Pudło z miernikiem:
Załącznik:
30.jpg
30.jpg [ 566.1 KiB | Przeglądany 3131 razy ]

Styrodur jako elementy ustalające:
Załącznik:
31.jpg
31.jpg [ 280.5 KiB | Przeglądany 3131 razy ]
Załącznik:
32.jpg
32.jpg [ 251.21 KiB | Przeglądany 3131 razy ]

I standardowo u mnie, bejca - pierwsza warstwa:
Załącznik:
33.jpg
33.jpg [ 134.5 KiB | Przeglądany 3131 razy ]

Okazało się że zbyt słabo wymieszałem bejcę :oops: Przy drugiej wymieszałem prawidłowo:
Załącznik:
34.jpg
34.jpg [ 164.14 KiB | Przeglądany 3131 razy ]

Na koniec bezbarwny lakier zabezpieczający i skończone pudełko:


Załączniki:
35.jpg
35.jpg [ 220.42 KiB | Przeglądany 3131 razy ]
36.jpg
36.jpg [ 209.95 KiB | Przeglądany 3131 razy ]
37.jpg
37.jpg [ 284.45 KiB | Przeglądany 3131 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 paź 2020, o 17:19 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 paź 2020, o 22:27
Posty: 20
Lokalizacja: Olkusz - Małopolska
Wszystkie kątomierze, jakie widziałem miały przeciwwagę, powoduje to dodatkowe obciążenie, co dla bardzo małych i delikatnych sterów i lotek ma znaczenie.
Dlatego wymyśliłem ultralekki kątomierz, gdzie sama wskazówka stanowi obciążenie. Całość wykonałem z balsy i resztek bowdenu 1 mm.

Pozdrawiam - Tomek


Załączniki:
kątomierz2.jpg
kątomierz2.jpg [ 188.97 KiB | Przeglądany 1035 razy ]
kątomierz1.jpg
kątomierz1.jpg [ 1.68 MiB | Przeglądany 1035 razy ]

_________________
Pozdrawiam Tomek
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2 lis 2020, o 21:32 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 4 lut 2012, o 22:56
Posty: 67
Lokalizacja: Elbląg
Tomek Twój pomysł jest kapitalnie prosty, wystarczyło go wymyślić!? Będę go kopiować, pozwolisz?
Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 lis 2020, o 16:57 
Offline
Modelarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 paź 2020, o 22:27
Posty: 20
Lokalizacja: Olkusz - Małopolska
Dziękuję :D

Oczywiście, że tak :D :) Gdybym miał to wykonać ponownie, to proponuję wydłużyć całe urządzenie tak jak to zrobił molej.

Pozdrawiam

_________________
Pozdrawiam Tomek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group