Forum modelarskie RC , projektowanie CAD

forum.aerodesignworks.eu
Dzisiaj jest 15 cze 2025, o 18:42

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
Administrator
Awatar użytkownika

http://www.ulc.gov.pl/_download/personel_lotniczy/komunikaty/komunikat_uav.pdf

Administrator
Awatar użytkownika

Dziękuję Paweł za link do tego ważnego dokumentu, dla nas ważnego, jednak pewnie niewielu z Was zagłębiło się poważniej w jego lekturę. Na stronie ULC są zawarte dodatkowe rozporządzenia i akty prawne uściślające temat modelarstwa RC, latania modelami. Cóż, można było się spodziewać.....UE wszystkie aspekty naszego życia chce ująć w ramy prawne, to dlaczego nie modele latające RC.
Pozwolę sobie przybliżyć najistotniejsze kwestie.
Najważniejszą zmianą dla nas jest rejestrowanie modeli. Oczywiście jeżeli chcemy latać na lotniskach aeroklubowych. Ustawodawca wyróżnia tutaj trzy grupy: modele z zestawów /gotowce/, modele własnej konstrukcji i modele będące kompilacją zestawów fabrycznych, tzw "składaki". Aby zarejestrować model należy przedstawić odpowiedniemu organowi /osoba wyznaczona przez ULC, prawdopodobnie będzie to pracownik aeroklubu/ rachunek zakupu, w przypadku własnych konstrukcji pełną dokumentację wykonawczą - można uniknąć tego zgłaszając budowę modelu u przedstawiciela ULC, który obejmie nadzorem cały proces. Kicha jest w przypadku "składaków", ale myślę, że ktoś znajdzie jakieś rozwiązanie. Model po zarejestrowaniu musi być oznakowany, imprezka taka kosztuje 30 zł.....
Zachęcam do lektury tych wszystkich przepisów na stronie ULC.

milo

Administrator
Awatar użytkownika

Mam tylko nadzieję, że te numery "rejestracyjne" będzie można wykonać samemu w postaci zwykłych nalepek lub wyciętych znaków i nikomu do pustego że tak powiem łba nie przyjdzie, że tylko jeden "producent" w kraju będzie je wykonywał.... :(

Modelarz
Awatar użytkownika

DObrze, że dziś prima aprilis :)

Administrator
Awatar użytkownika

Mimo, że tak jak napisałeś jest 1 kwietnia, to wcale nie jest mi do śmiechu :( Jeśli jest ktoś zainteresowany sprawdzeniem powyższych informacji, podaję numer telefonu, pod którym można dowiedzieć się więcej:
504376360

Modelarz
Awatar użytkownika

Przeczytałem informację i rozporządzenie i nie widzę w tym specjalni nic co by tworzyło klimat odstraszający. Mam rzadkie wrażenie, że próbuje się to nawet ucywilizować. Mamy mieć ubezpieczenie i zapewnić maksimum bezpieczeństwa i kontroli nad modelem.

Modelarz
Awatar użytkownika

Piotrek ma rację.
Jak widziałem relacje lotów piankowcami na 10km to skóra mi cierpła.
Do tego loty na kamerce pomiędzy samochodami i drzewami. Po zwróceniu uwagi, że to nie bezpieczne i mogą komuś zrobić krzywdę to dostałem tylko opieprz, że to bezpieczne i mam się nie wtrącać bo on to robił już kilka razy.
Akurat tutaj to pismo wydaje się logiczne.

Co do rejestracji modeli to milo, żart Ci się udał :D

Administrator
Awatar użytkownika

Natknąłem się na kolejną nowelizację przepisów dot. naszego hobby, które weszło w życie 7 września br.:

http://dziennikustaw.gov.pl/du/2016/1317/1 lub bezpośrednio pdf

Modle latające to "Bezzałogowe statki powietrzne o masie startowej nie większej niż 150 kg".

Wklejam kilka wyszczególnionych pozycji dla lotów rekreacyjnych, załącznik nr 1, rozdział 4 - zasady wykonywania lotów

4.1. Modelami latającymi wykonuje się jedynie operacje w zasięgu widoczności wzrokowej VLOS z zachowaniem następujących
warunków:

3) zachowując odległość poziomą nie mniejszą niż 100 m od granic zabudowy miejscowości, miast, osiedli lub od zgromadzeń osób na wolnym powietrzu - czyli teoretycznie w miastach nie można latać
4) zachowując odległość poziomą nie mniejszą niż 30 m od osób, pojazdów, obiektów budowlanych niebędących w dyspozycji lub pod kontrolą operatora;
6) w strefie CTR na warunkach określonych przez instytucję zapewniającą służbę ruchu lotniczego; [(Control Zone) – strefa kontrolowana lotniska]
7) w strefie ATZ za zgodą zarządzającego daną strefą i na warunkach przez niego określonych; [strefa ATZ – (Aerodrome Traffic Zone) – strefa ruchu lotniskowego]
4.4. Warunków, o których mowa w pkt 4.1 ppkt 6 i 7, nie stosuje się w przypadku wykonywania lotów modelami latającymi o masie startowej nie większej niż 25 kg w odległości większej niż 6 km od granicy lotniska i do wysokości nie większej niż 100 m nad poziomem terenu. - choć kto szybowcami lata do 100m? ;)

Miejmy nadzieję, że to tylko doprecyzowanie szczegółów a nie ślepy wyznacznik do ograniczeń uprawiania modelarstwa lotniczego. Myślę że watro pamiętać o przepisach, gdyż np. w sytuacji jakiegoś wydarzenia, jeśli posiadamy ubezpieczenie OC - ubezpieczyciel może nie wypłacić odszkodowania powołując się na łamanie przepisów.
Jak zawsze jednak, nic nie zastąpi odpowiedzialnego i bezpiecznego wykonywania lotów, czego Wam i sobie życzę :D

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.