Sobota i niedziela przyniosły nam dwie smutne informacje. Na SMP w Pile zderzyły się cztery szybowce.....dwa w sobotę i dwa w niedzielę. Niedzielny wypadek był tragiczny, jeden z pilotów zginął
Dawno temu latałem na szybowcach, startowałem na mistrzostwach, co prawda nie Polski, ale na tzw 3-ciej i 2-giej lidze

. Dlaczego tak się dzieje? Rozmawiałem z moim kolegą z dawnych lat, obecnie zawodowo zajmuje się badaniem przyczyn wypadków lotniczych .....nie wiadomo co było przyczyną, jeszcze, ale powiedział mi coś ciekawego..... To nie cytat, ale sens zachowany.....
"Wiesz, teraz wsiada pilot do kabiny szybowca, pomocnik instaluje mu całą elektronikę, logery, komputery, kamerki....później próbuje zamknąć kabinę, na siłę......aby to wszystko obsłużyć potrzeba wiele czasu, nie ma czasu na mapę, spojrzenie na zewnątrz, przez owiewkę.....pamiętasz, jak lataliśmy?

gdzie ta romantyka, podziwianie widoków, upajanie się lotem w ciszy.....liczy się tylko wynik, super ujęcia z kamerki i żeby loger wszystko zapisał....ehhhh....."
Bez komentarza, tak pod rozwagę dla nas , modelarzy.......