Cytuj:
Czy jestes pewny ze rozwazales plusy i minusy co jest za i przeciw? Moze podasz jakies zalozenia teoretyczne, obliczenia tego projektu. Czy myslales o bezpieczenstwie szybowca
i jak hol bedzie traktowal skrzydlo przy zmianie wysokosci lotu. (ponizej holownika).
Rowniez napisalem to cos powyzej co niweczy bezpieczne holowanie "kaczka"
Chce rowniez potwierdzic to co widziales: Zaczep jest zawsze za SC.
A teraz napisze jak ja widze projectowanie:
Zakladamy ze nigdy nie latalem holownikiem i nie bylem holowany i nie wiele wiem w temacie. Od czego ja bym zaczal - od trenerka 1,2 - 2m skrzydlo i trenowal swoje umiejetnosci w powietrzu w kazda pogode. Pilot tuga lata absolutnie plynnie jak po sznurku!!!!!!
Nastepnie zdobyl bym plany modelu powszechnie znanego(holownika) i zbudowal go, moze rowniez szybowiec do holowania lub szukal bym kolege z szybowcem. Po roku, zakladamy ze latam dobrze, wylatuje kilka godzin nowym zbudowanym holownikiem i jak wszystko gra zapraszam kolege z szybowcem na pierwszy hol. Dalej doskonale latanie wiem juz jak to wyglada na wlasnej pupie i pomalu dojrzewam do pierwszego projektu. Bacznie obserwuje jak i czym inni lataja i probuje porownac z innymi czy moj projekt spelnia wszystkie wymogi tego co bym chcial osiagnac. Jesli nie - dalej sie ucze,
jesli tak- zaczynam liczenie, wstepne szkice, licze rowniez sily na zamiary, rysunki itd.
I dopiero teraz projekt jest gotowy do CAD'a lub innego gada. Teraz buduje, latam, usprawniam, przebudowuje, itd
I tak powinno wygladac podejcie kazdego modelarza, pilota - projektanta.
Umiejetnosci, Doswiadczenie, Wiedza
Bardzo wazne 3 elementy.
Wiedze i doswiadczenie innych moze i powinno byc przekazywane na forum.
Umiejetnosci zdobywamy sami.