Na imię mam Szczepan. Pochodzę z miejscowości Bieliny koło Kielc, a obecnie (od kilku ładnych lat) mieszkam w Warszawie. Zarejestrowany jestem także na pfmrc.eu oraz
http://www.rcclub.eu pod tym samym nickiem.
Modelarstwem interesuję się od dziecka tylko, że z przerwami. "Bawiłem się" zarówno modelami plastikowymi kartonowymi jak i swobodnie latającymi ("Młodziki", "Osy", "Jaskółki" i inne temu podobne).
Aktualnie mam rozgrzebanych kilka modeli (dawno zaczęty klasy F3-B Mini (WZ-97), Wicherek-15RC, dwa a może trzy depronowce...) i trochę sprzętu w szafie (aparaturę, 3 silniki, 2 regle, depron, balsę, sklejkę, listwy i inne drobiazgi). Brakuje mi tylko czasu, chęci, cierpliwości.
Większość wiedzy modelarskiej posiadam z "Modelarza" lat 1994-1998 oraz "ABC modelarstwa lotniczego" Wiesława Schiera oraz tego co widziałem u znajomych modelarzy na lotnisku lub w modelarniach. Proszę więc o cierpliwość...
W pracy mam na codzień do czynienia z oprogramowaniem CADowskim. Wzystko sprowadza się do przygotowania "płaskiej" dokumentacji "jadącej" na warsztat lub budowę.
Kilka lat temu (po studiach) zacząłem wykorzystywać systemy CAD do tworzenia planów modelarskich.
Postaram się dzielić moimi doświadczeniami, spostrzeżeniami w dziedzinie wykorzystania CAD w modelarstwie lotniczym.