Forum modelarskie RC , projektowanie CAD

forum.aerodesignworks.eu
Dzisiaj jest 17 cze 2025, o 12:48

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Witam
Modelarz
Awatar użytkownika

Witajcie,
nazywam sie Karol mam 16 lat obecnie mieszkam w Taranto (Italia). Interesuje sie modelarstwem rc od roku i narazie mam male doswiadczenie. Obenie posiadam aparature Spektrum Dx6i, helikopter Blade MCPX v2 i symulator PhoenixRC.

Tytuł: Re: Witam
Administrator
Awatar użytkownika

Cześć, wstaw jeszcze wiek i lokalizację i w zasadzie to tyle. Każdy zaczynał kiedyś tam z zerowym doświadczeniem więc za bardzo bym się tym nie przejmował na Twoim miejscu.

Administrator
Awatar użytkownika

Witam!
Jesteśmy od tego, abyś te doświadczenie zdobył.

milo

Modelarz
Awatar użytkownika

slawekmod pisze:
Cześć, wstaw jeszcze wiek i lokalizację i w zasadzie to tyle. Każdy zaczynał kiedyś tam z zerowym doświadczeniem więc za bardzo bym się tym nie przejmował na Twoim miejscu.

Juz wstawilem. O samolotach nic nie wiem, ale zamierzam zbudowac RWD 5 z depronu. Po roku czasu dzisiaj dowiedzialem sie przez przypadek (chcialem wydrukowac plany RWD 5 i spytalem sie czy drukuja w duzych formatach) ze w sklepie papierniczym wycinaja tez laserem. I mam taki pomysl zeby narysowac RWD 5 z depronu w TurboCAD. Pani powiedziala ze tna laserem depron, skleiki, carbon.Wieksze doswiadczenie mam w helikopterach nie latam jeszcze 3D, ale w realu wylatalem ponad 120 pakietow moim MCPX v2. Wczesniej latalem Lama v4, ktora stoi teraz na polce i sie kurzy :)

Modelarz
Awatar użytkownika

Witaj.
Depronu nie musisz wycinać laserem. (koszt) Wystarczy ostry nożyk. Pewnie czytałeś o tym choćby w tym forum, ale to cenna dla Ciebie informacja na przyszłość. Czy tam tak macie w każdym papierniczym czy dobrze, przypadkowo, trafiłeś?

Modelarz
Awatar użytkownika

Stema pisze:
Czy tam tak macie w każdym papierniczym czy dobrze, przypadkowo, trafiłeś?

Nie kazdy papierniczy tak ma, prawie po pol roku znalazlem tu jedna grupe modelarzy. I oni mi powiedzieli gdzie znajde sklep z czesciami do blade mcpx. Poniej zaczolem szukac depronu , chcialem zamawiac z Polski , lecz 20 km od mojego miasta znalazlem sklep gdzie sprzedaja depron (3mm-4,50€ 6mm-9.50€ wymiary 2,50m na 0.80m ). Ten sklep niby byl napis ze robi reklamy i drukuje w duzych wymiarach. Wiec wchodze bo mialem zrobic fotokopie i tak przy okazji sie pytam czy moga mi wydrukowac z pendrive rysunek 1.40 m na 0.90m. Pani odpowiedziala mi ze tak mogo to wydrukowac kosztuje 1m 4 € mniej wiecej i sie zapytala co to za rysunek. Mowie ze to plan modelu samolotu. Ona na to uprawiasz modelarstwo. Ja odpowiedzialem ze tak generalnie rc helikoptery. Pozniej zaczela mowic jezeli potrzebujesz cos wyciac to my mamy laser i mozemy ci wyciac :O Z czego ten samolot jest. Ja powiedzialem ze z materialu podobnego do styropianu i ze sie nazywa depron. Ona a depron i pokazala mi przyklad depronu wycietego laserem. Powiedziala ze wycinamy tez skleike, i jak potrzebujesz to mamy rurki carbonowe i troche elektroniki model. I moje niesamowite zaskoczenie ten sklep tak blisko domu a ja nie wiedzialem ze on takie zeczy robi. Nawet przeszla mi przez glowe mysl skonstrulowania frezarki cnc ale nie dysponuje taka kwota. Jeszcze musze sie spytac czy jak przyniose plany w formacie pdf to mi wytna czy musze przerysowac do dxf :)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.